Yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının artması, hem sularla bulaşan hastalık etkenlerinin üremelerini kolaylaştırmakta hem de ilimiz genelinde ciddi nüfus artışı olması sebebiyle su arzında sorunların yaşanmasıyla uzun süredir kullanılmayan depo ve kaynakların da içme ve kullanma suyu olarak tüketilmesine neden olmaktadır.
Bu iki durum birleştiğinde suyla bulaşan hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan salgınlar artış göstermektedir. Bu durumun önüne geçilebilmesi için hem belediyelerimizin, hem il/ilçe özel idare müdürlüklerimizin hem de muhtarlıklarımızın teyakkuz halinde olması ve özellikle yeni devreye alınan depo ve kaynaklardaki suların klorlama işlemi yapılmadan, depolar temizlenmeden kesinlikle kullanıma sunulmaması büyük önem arz etmektedir.
Depolar temizlendikten sonra klorlama işlemi yapılan depo suyu musluktan aktığında 0,2-0,5 ppm aralığında klor içermelidir. Aksi takdirde bu suyun içme ve kullanma suyu olarak tüketilmemesi gerekir. Klorlama işleminin nasıl yapılacağı ile ilgili Müdürlüğümüz Çevre Sağlığı Birimi personelimiz teknik destek vermek amacıyla taleplerinizi beklemektedir.
Topluma maddi ve manevi ciddi zararlar veren suyla ilişkili salgınlardan korunmak için kurumlarımız ve vatandaşlarımız işbirliği içerisinde olmalı ve sağlıklı, güvenli, temiz su arzı için gerekli tedbirlerin alınması hususunda azami gayretin gösterilmesi gerekmektedir.
Kamuoyuna saygılarımla.
Doç. Dr. Muhammet BULUT
İl Sağlık Müdürü