Aşırı Tuz Tüketimini Azaltan İşletmelere Belgeleri Verildi
16 Mart 2023

Aşırı şeker ve tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır. Özellikle oluşumunda aşırı şeker ve tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir. Aşırı tuz tüketiminin hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalığın gelişimiyle yakından ilişkili olduğu bilinmektedir.

Özellikle ev dışında yemek yiyen nüfusun arttığı son yıllarda; lokanta, pastane, kebapçı, kafe, fast food, börekçi, kafe vb. yerlerde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen “aşırı tuz ve şeker tüketimin azaltılması” başta olmak üzere “sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin her alanda desteklenmesi” amacıyla Bakanlığımız ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPTF) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) arasında 28 Şubat 2019 tarihinde işbirliği protokolü imzalanmıştır.

Bu protokol kapsamında 14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftasında ilimizde ilk olarak Birlik Özel Eğitim Hizmetleri Ticaret A.Ş. (Özel Doğa Koleji Yemekhanesi), Şehr-i Yeşil Giresun ve Kuzey Balık Restaurant halk sağlığının iyileştirilmesi amacıyla bu projeye destek vererek başvuruda bulunmuş olup, gerekli değerlendirmeler sonucu ‘’Aşırı Tuz Tüketimini Azaltan İşletme’’ belgesi almaya hak kazanmışlardır. Belgelerini İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Muhammet Bulut takdim etmiştir.

   

  • IMG_0336.JPG
  • IMG_0341.JPG
  • IMG_0339.JPG
  • IMG_0311.JPG
  • IMG_0350.JPG
  • IMG_0346.JPG
  • IMG_0359.JPG
  • IMG_0356.JPG