İlimizde 1-7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında anne sütü ve emzirmenin önemini vurgulamak, bu konuda halkımızı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 3-4-5 Ekim tarihlerinde stant açıldı. İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Muhammet BULUT ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ünal ÖZEK, Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Berkan ŞAHİN ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü İpek ELİFOĞLU standı ve kurumda doğum yapan anneler ziyaret edilip hediye verildi. İlçe Toplum Sağlığı Merkezleri (Çanakçı, Dereli, Eynesil ve Yağlıdere) ve Tirebolu İlçe Sağlık Müdürlüğünde konuyla ilgili stantlar kurulmuş ve halka yönelik eğitimler yapıldı. Dereli Toplum Sağlığı Merkezi personeli tarafından evde gebe ziyaretleri yapılarak hediyeler (emzirme önlüğü, bebek battaniyesi, zıbın) dağıtıldı.
04 Ekim Salı günü moderatörlüğünü Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Laktasyon/Relaktasyon Hemşiresi Özlem GÜRSES’in yaptığı Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kıvanç ÇELİKKALKAN’ın konuk olarak katıldığı sosyal medya canlı yayın programında 'Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi' konuşuldu. 6 Ekim Perşembe günü Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Ali Menekşe Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesinde stantlar açılmış ve halka bilgilendirme yapıldı. Kurulan stantları İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet BULUT ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ünal ÖZEK ziyarette bulundu. Şebinkarahisar, Bulancak ve Espiye Devlet Hastanesinde stant kurulmuş olup halka broşür dağıtımı yapıldı. 7 Ekim Cuma günü Giresun Progıda Sanayi çalışanlarına ‘Anne sütü ve Emzirmenin Önemi’ hakkında eğitim verildi ve broşür dağıtıldı. Ayrıca gebe olan çalışanlara hediyeler verildi.
Anne sütü; bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan ideal, özgün ve yaşayan doğal bir besindir. Bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için gerekli olan tüm enerji ve besin ögelerini içerir. Biyoyararlılığı yüksektir ve sindirimi kolaydır. Başta beslenme olmak üzere bebek ve anneye sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden pek çok yarar sağlar. Anne sütüyle beslenme en güvenli (doğal, hazır, hijyenik), en çevreci beslenme yöntemidir. Sağlık harcamalarını, iş gücü kaybını ve bebek beslenmesine ilişkin harcamaları azaltarak aile ve ulusal düzeyde ekonomiye katkı sağlar. Anne sütü bebeklerin enerji ve besin ögeleri gereksinimlerinin ilk 6 ayda tamamını, 6-12. ayda yarısını, 13-24 aylar arasında ise üçte birini karşılar. “Sadece anne sütü ile besleme” su dahil herhangi bir yiyecek ve içecek verilmeksizin, bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi olarak tanımlanmaktadır. 6. Aydan sonra ek gıdayla beraber 2 yaş ve devamına kadar emzirilmesi önerilmektedir. Bu kapsamda anne sütünün korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi için her türlü çabanın gösterilmesi gerekmektedir.