İlimiz Çamoluk ilçesine bağlı Karadikmen köyünde 14 kişinin doğada topladıkları mantarları yemelerinin ardından zehirlenme belirtileri göstermeleri üzerine Alucra İlçevDevlet Hastanesi'ne komşuları nezaretinde başvurmuşlardır. Hastalarımızın ilk tedavileri yapıldıktan sonra ileri tedavi amacıyla Giresun (8) ,Sivas (3),Trabzon (2) ve Gümüşhane (1)’deki hastanelerimize sevkleri sağlanmıştır.
Ülke genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesinde ve tüketimin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında da artış olması muhtemeldir. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenilmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülmesi olasıdır.
Zehirlenme belirtileri, mantarda bulunan zehirin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmekte ve çeşitlilik gösterebilmektedir. Mantarın yenilmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilmektedir.
Vatandaşlarımızın doğada yetişen ve zehirli olması muhtemel mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketmeleri sonucunda ilgili belirtilerin görülmesi hâlinde en yakın sağlık kuruluşumuza başvurmaları hayati önem taşımaktadır. Zehirlenmeye maruz kalan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.