Ülkemizde asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) yürütülmektedir. Program kapsamında yurt çapında doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması amacıyla Yenidoğan Canlandırma Uygulayıcı Eğitimleri gerçekleştirilmektedir. Yurt çapında doğum eyleminde görev alan tüm sağlık personelinin standart bir neonatal resüsitasyon eğitimi alması ve bu bilgi, becerileri belirli aralıklarla yenilemesi, eğitim yapılan illerde gerçekleştirilen hastane ziyaretleri ile doğumhane koşullarının yerinde görülerek saptanan sorunlar için kuruma özel çözümlerin kurum yetkilileri ile birlikte üretilmesi ve çalışma koşullarının verilen eğitimle paralel duruma getirilmesi, tüm bu çalışmalar neticesinde Türkiye' nin her köşesinde doğan çocuklara gerektiğinde aynı nitelikte resüsitasyon yapılmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir. “Doğum odasındaki herkesi” hedefleyen bu programın, ülkemizde doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğu gerçektir. Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda bebek ölüm hızında önemli derecede düşüş sağlanmıştır.
Program kapsamında ilimizde her yıl NRP eğitimi düzenlenmekte olup pandemi dolayısıyla birçok eğitimde olduğu gibi NRP eğitimine de ara verilmiştir. İlimizde 3 hastanemizde Yenidoğan Yoğunbakım ünitesi bulunması ve il dışından sık sevk alması nedeniyle NRP eğitimine personelimizin katılımı önem arz etmektedir.
Bu kapsamda 14-16 Haziran 2022 tarihlerinde Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi koordinasyonunda Giresun Uygulama Otelinde Yenidoğan Canlandırma Eğitimi (NRP) gerçekleştirildi. Teorik ve uygulamalı eğitimlerin ardından yazılı ve uygulamalı sınav yapılarak yenidoğan ile teması olan 45 sağlık personelimiz sertifika almaya hak kazandı.
Eğitim; Malatya İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Dr. Selma Aydın Felek, Ebe Şenay Kılınç, Ebe Fatoş Penbe Aygün, Kayseri İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Ebe Ayfer Tucer, Malatya Eğitim Araştırma Hastanesinde görevli yenidogan uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuriye Aslı Melekoğlu, Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalında görevli Doç. Dr. Burcu Kayhan Tetik, Malatya İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde görevli Doç. Dr. Yeşim Aksoy Derya, Kayseri Kocasinan Turgutreis Aile Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Mustafa Yılmaz tarafından verildi.
Eğitim sonunda İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Muhammet Bulut, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ünal Özek, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Derya Al, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Berkan Şahin, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü İpek Elifoğlu’nun katılımlarıyla sertifika töreni gerçekleştirildi.