Verem (tüberküloz) hastalığı, “Mycobacterium tuberculosis” tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Verem hastalığı bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle önem arz etmekte olup bilinçlenip önlem alınması gereken hastalıkların başında yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre dünya genelinde verem görülme sıklığı düşmektedir. Buna rağmen küresel verem yükü halen çok yüksektir. Başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen verem, dünyada ilk 10 ölüm sebebi arasında yer alıyor. DSÖ tahminlerine göre Dünya genelinde her yıl yaklaşık 8,4 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta ve 2 milyon insan veremden hayatını kaybetmektedir.
Teşhis ve Tedavisi:
Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Verem hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır.
Belirtileri:
Hastalık genel olarak halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama ve gece terlemesi ile kendini gösterir. Ardından öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı gibi akciğer bulguları görülür. Diğer organları tutan verem hastalığında ilgili organa ait bulgular olabilir.
Ne yapmalı?
İki- üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenilmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Verem hastalığından korunmak için kapalı alanları sık sık havalandırın. Öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, kağıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuza öksürün ya da hapşırın. Ayrıca çocuklarınızın verem (BCG) aşılarını mutlaka yaptırın.
Sağlıklı günler dilerim.