Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Ziyaret Edildi
09 Mart 2020

Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme çalışmaları kapsamında Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ziyaret edildi.

İl Sağlık Müdürümüz Opr. Dr. Ahmet Bal, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammet Aksu, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuncer Öztürk, Destek Hizmetleri Başkanı Mehmet Şahin, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ünal Özek ve Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hamit Öztürk’ün katılımıyla 12.02.2020 tarihinde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezini ziyaret ederek Başhekim Dt. İsmail Bekçi’den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Müdürlüğümüze bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 2016 yılından bu yana yeni hizmet binasında 37 ünit kapasitesi ile hizmet vermektedir. Merkezimizde  2  Protetik Diş Tedavisi Uzmanı (Protez Uzmanı), 1 Endodonti (kanal tedavisi) Uzmanı, 1 Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı olmak üzere toplam 40 diş hekimi olmak üzere toplam 140 personel görev yapmaktadır. Merkezimiz bünyesinde, 1 Cerrahi polikliniği,1 Endodonti polikliniği, 2 Protez polikliniği, 16 genel diş polikliniği, 1 nöbet kliniği, röntgen birimi (1 volumetrik tomografi,  1 panoramik, 2 periapikal röntgen), CAD-CAM ve hareketli protez laboratuarında ayaktan hasta hizmeti verilmektedir. Ayrıca hastalarımıza, haftada 2 gün evde sağlık hizmeti, haftada 1 gün GRÜ Prof. Dr. A.İlhan Özdemir Eğitim Araştırma Hastanesinde genel anestezi ile diş çekimi hizmeti ve haftada 2 gün (Salı-Perşembe) 17:00-19:00 arası mesai dışı poliklinik hizmeti verilmektedir. 2019 yılında 106.272 hastaya poliklinik hizmeti verilmiş olup, 32.727 üye sabit protez, 6.629 parça hareketli protez yapılmış, 346 hastaya evde sağlık hizmeti verilmiş ve 66 hastaya genel anestezi altında tedavi hizmeti verilmiştir.

CAD-CAM; 2016 Aralık ayında Merkezimizde zirkonyumdan üretilen sabit protez uygulaması için, CAD-CAM (Computer Aided Design & Computer Aided Manufacturing) (Bilgisayar Destekli Tasarım ve Bilgisayar Destekli Üretim) laboratuarı kurulmuştur. Bu sistemde ölçüler dijital ortamda ağız içi kamera sistemiyle alınmakta, diş tasarımları bilgisayar ortamında yapılmakta ve dental CNC makinalarında diş protezler üretilmektedir. Ülkemizde kamu hastanelerinde ilk olarak Merkezimizde kurulan bu laboratuarda bu güne kadar toplam 44.000 adet zirkonyum sabit diş protez yapılmıştır. 

Genel Diş Polikliniği; Diş ağrısı, diş eksikliği yada diş muayenesi için başvuran hastaya diş çekimi, kanal tedavisi, diş dolgusu, sabit ve hareketli protez, gece plağı, yer tutucu, koruyucu diş hekimliği müdahalesi gibi işlerin yapıldığı birimdir. Hastalarımızın Merkezi Hekim Randevu Sisteminden (MHRS) randevu alarak işlemlerinin gerçekleştirildiği poliklinik odalarımızda 2 diş hekimi ve 1 diş klinik yardımcısı ile hizmet verilmektedir.

Protez Polikliniği; genel diş polikliniğinde ilk muayeneleri yapılıp protez yapımı için ağız içi hazırlanmış hastalara sabit ve hareketli protez hizmeti verilen birimdir. Merkezimizde 2 protez uzmanı diş hekimi mevcuttur.

Endodonti Polikliniği; Kanal tedavisi olarak bilinen (Endodonti) sinirin (Pulpa) kendini tamir edemeyecek şekilde hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Dişe son şansını veren bir tedavi yöntemi olan kanal tedavisi uygulanmış bir diş ömür boyu kullanılabilir. Ancak doğal dişlere göre daha kırılgan olabilir. Merkezimizde 1 Endodonti uzmanı görev yapmaktadır. Endodontik tedavinin gerektiği durumlar; dişte kendiliğinden görülen ağrı, geceleri artan ve ağrı kesicilerle bile geçmeyen ağrı, soğuk, sıcak veya dişe temas gibi bir dış etkenle tetiklenen ağrının uzun süre devam etmesi, dişin etrafında, dişetinde ve/veya ilgili lenf bezlerinde görülen şişlik, dişin enfekte olması sonucu oluşan fistül veya dişte renkleşme. Kanal tedavisi tek seans veya bazı durumlarda 4-5 seans sürebilir. Kanal tedavili dişler belli zaman aralığıyla kontrol edilmelidir.  Kliniğimizde kanal tedavisi uygulamalarında klasik el aletleri kullanılabileceği gibi, döner aletler ile bu işlem çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Kliniğimizde kanal tedavisi hem endodonti uzmanları hem de diş hekimleri tarafından  gerçekleştirilir

Cerrahi Polikliniği;  ağız, diş, çene hastalıkları ve cerrahisi, diş hekimliğinin ağız, dişler ve çenelerle ilgili hastalıklarının, yaralanmalarının ve deformitelerinin tanı ve tedavisi ile uğraşan bir cerrahi dalıdır. Merkezimizde 1 Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi uzmanı görev yapmaktadır. Tanı ve tedavileri Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanımız tarafından Merkezimizde yapılan işlemler; damağa gömülü ve komplike dişlerin çekimleri, ağız, çene ve yüz bölgesinin her türlü enfeksiyonların cerrahi tedavileri, çenelerde oluşan kistik ve tümör gibi oluşumların cerrahi tedavileri, ağız bölgesinin yumuşak doku hastalıklarının cerrahi tedavileri, diş kökenli kemik içi lezyonların tedavisi (apikal rezeksiyon), çene ve yüz bölgesinde oluşan kırıkların tedavileri, dental protez yapımı öncesi yumuşak ve sert dokuların cerrahi olarak düzeltilmesi, çene, yüz bölgesi ağrılarının tıbbi ve cerrahi tedavileri, çene eklemi hastalıklarının tıbbi ve cerrahi tedavileri, dudak ve damak yarıklarının tedavisi, tükürük bezi hastalıklarının tıbbi ve cerrahi tedavileri, ağız, çene ve yüz bölgesinde estetik ve fonksiyonel bozukluklara neden olan deformitelerin cerrahi yöntemlerle düzeltilmesi, kanser tedavisi kapsamında uygulanan ilaç ve radyoterapiye bağlı çenelerde oluşan kemik nekrozlarının tedavileri, implant uygulamaları.

Nöbet Kliniği ; Merkezimiz 7/24 saat hizmet vermektedir. Hafta içi 17.00-08.00, hafta sonu ve tatil günlerde 1 diş hekimi ve diş klinik destek personeli ile 24 saat nöbet polikliniğimiz hizmet vermektedir. Nöbet kliniğimizde yapılan işlemler; ani gelişen ağrı, travma nedeniyle ağız, diş ve çene bölgesinde meydana gelen yaralanmalar, diş çekimi sonrası kanama müdahalesi, ivedilikle tıbbi müdahale yapılması gereken vakalar ile başvuran hastalara yapılan acil tıbbi müdahaleyi kapsar. Bu şikâyetler ile nöbet polikliniğine başvuran hastalarımıza tıbbi müdahaleleri yapılmakta, tedavileri planlanmakta, gerekli ise diğer birimlerimize yönlendirmekte ve hastalarımız bilgilendirilmektedir.

Evde Sağlık Hizmetleri Birimi; 2 diş hekimi ve 2 diş protez teknisyeni ile hizmet vermektedir. Evde sağlık hastası olarak hizmet almak isteyen hastalar Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Ulusal Çağrı Merkezi 444 38 33 numaralı hattan arayarak kayıt yaptırırlar. Evde sağlık birimi personelleri Salı ve Perşembe günleri hastayı ziyaret ederek, yapılan muayene sonrasında gerekli görülen tedavi uygulanmaktadır. Evde Sağlık Hizmetinde; diş çekimi ve hareketli protez uygulamaları yapılmaktadır. 2019 yılında 346 hastaya evde sağlık hizmeti verilmiştir.

Genel Anestezi Altında Diş Çekimi; genel anestezi altında diş çekiminin gerekli olması durumunda, diş hekimlerimiz tarafından haftada 1 gün GRÜ Prof. Dr. A.İlhan Özdemir Eğitim araştırma Hastanesi bünyesinde genel anestezi ile diş çekimi hizmeti yapılmaktadır.2019 yılında 66 hastaya genel anestezi altında diş çekimi yapılmıştır.

Radyoloji & Görüntüleme Birimi; 1 Adet Panoromik röntgen cihazı, 1 Adet  volumetrik tomografi cihazı ve 2 adet Periapikal Röntgen cihazı mevcuttur. Merkezimizde röntgen çekimi, bilinen eski diş röntgen filmleri yerine onun vazifesini gören elektronik sensörler sayesinde yapılmaktadır. Bu sensörler görüntüyü direkt olarak bilgisayar ekranına aktarmakta ve kaydetmektedir. 2019 yılında 27.864 adet Periapikal röntgen,  24.629 adet Panoramik Röntgen ve 205 adet volumetrik tomografi çekilmiştir.

Mesai Dışı Poliklinik Hizmeti Uygulaması; mesai saatlerinde hizmet almakta güçlük çeken kişiler için haftada 2 gün mesai dışı çalışma yapılmaktadır. Diş Hekimlerimiz Salı ve Perşembe günleri saat 17.00 ile 19.00 arasında MHRS’den hasta kabulü yapmaktadır.

Diş Protez Hizmeti; bozulan ağız ve diş sağlığının düzeltilmesi için günümüz dental teknolojisini takip ederek hastalarımız için sağlıklı gülüşler elde etmek için çalışmaktadır. Hayatı daha yaşanır ve kolay kılmayı ana amaç edinen merkezimiz hastalarımızın beklentilerini karşılayacak ağız ve diş sağlığı hizmeti vermektedir. Hareketli Protez ve Veneer kron anlaşmalı özel laboratuvarlar aracılığıyla yapılmaktadır.

  • ADSM-KİD-1.jpg
  • ADSM Haber-1.jpg
  • ADSM Haber-2.jpeg
  • ADSM Haber-3.jpg
  • ADSM Haber-4.jpeg
  • ADSM Haber-5.jpg
  • ADSM Haber-6.jpeg