Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Bilinçlendirme Ayı
28 Şubat 2020

Her yıl Ocak ayı farkındalık yaratmak amacıyla, "Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Bilinçlendirme Ayı" olarak kabul edilmiştir.

Serviks (rahim ağzı) kanseri; Dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci Kanser türü olup meme ve akciğer kanserlerinden sonra kanserlerden ölümlerde üçüncü sıradadır. Sık görülen bir kanser türü olmasının yanında en önemli özelliği erken evrede tespit edilebilmesi ve tespit edilebildiği zamanda tedavi edilebilmesidir.

Önlenmesi ve erken teşhis edildiğinde de tedavisi mümkün olan serviks kanserinde, invazif kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından önemli bir noktayı da tarama yöntemleri oluşturmaktadır. Yapılacak taramalarla; rahim ağzındaki patolojilerin henüz belirti vermeden önceki evrede tespit edilip, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle kanser sıklığını ve buna bağlı ölüm oranlarını düşürmek amaçlanmaktadır.

Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutulmamalıdır.

Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir HPV DNA testi ve smear testi yaptırmaları gerekmektedir. Vatandaşlarımız Aile hekimlerinden, Toplum Sağlığı Merkezleri ve KETEM' den konu ile ilgili bilgi alabilirler.

kçk.png